miercuri, 15 august 2018

Esti proaspata mamica? Cum hranesti copilul in primele luni de viata


Sosirea pe lume a bebelusului umple de bucurie inimile parintilor si bunicilor. Intre timp insa, ingrijorarea si panica patrund in sufletul mamicilor care nu sunt deloc experimentate la primul copil. Se vor descurca cu bebelusul? Vor sti ce sa-i faca daca va incepe sa planga? Cum va lua oare in greutate bebe din moment ce nu mananca prea mult la san? Oare sa-i ofere lapte praf? Daca o intreaba pe mama, oare ii da sfaturi bune sau sa sune pediatrul?
O multime de intrebari strabate mintea acestora si temerile lor se amplifica daca nu reusesc sa gaseasca persoane care sa le sustina si sa le indrume. Indiferent cum ar fi, primele luni din viata copilului vor fi speciale si ti le vei aminti cu mult drag. Poate ca vei rade de lipsa de experienta sau de supararea pe care ai simtit-o atunci cand i-ai oferit formula de lapte, cumparata de pe site-ul https://www.elaptepraf.ro/lapte-praf-producator-topfer.html, mereu la indemana mamicilor care nu mai pot hrani copilul natural.

Iata cateva sfaturi legate de modul in care ar trebui sa hranesti bebelusul:

  • Este important sa alaptezi pentru ca in acest fel asiguri o dezvoltare fizica si psihica armonioasa. Nimic nu este mai bun decat laptele matern, asa ca vei oferi copilului toate substantele nutritive necesare si il vei proteja cu succes impotriva infectiilor si alergiilor datorita anticorpilor din compozitia sa. Daca este posibil si ai lapte calitativ si suficient, atunci ai putea sa-i oferi cel putin 6 luni laptele matern.
  • Exista cazuri in care mamele nu mai pot alapta, asa ca vor fi nevoite sa apeleze la formula de lapte praf. Nu e nevoie sa-i dai apa sau ceai in primele 6 luni de viata, bebe extrage acest lichid din laptele pe care il consuma. Dupa varsta de 4 luni poti sa-i oferi cereale, asa ca poti alege de aici un produs calitativ, care sa ajute copilul sa ia in greutate fara probleme.
  • Pentru a oferi laptele matern o perioada indelungata de timp, ai grija sa mentii secretia prin alaptarea copilului si ziua si noaptea, printr-o alimentatie echilibrata pentru tine si prin folosirea, la sfatul medicului, a ceaiurilor sau medicamentelor pentru stimularea lactatiei.
  • Dupa varsta de 4-6 luni poate fi inceputa diversificarea, dar dupa ce ai observat cateva semne pe care ti le da bebe: isi tine capul sus, poate sta in scaun fara probleme, atinge cu manutele diferite obiecte din jur, intoarce capul pentru a refuza mancarea, greutatea lui este dubla fata de cea de la nastere, este tot mai curios cand parintii mananca altceva in preajma lui si nu se mai satura doar cu laptic.
  • La inceputul diversificarii se incepe cu cereale fara gluten, iar in jurul varstei de 8 luni pot fi introduse si acestea. Acestea vor fi oferite copilului, de regula, la masa de seara pentru ca micutul se va simti satul datorita aportului caloric ridicat.
  • Legumele se introduc treptat, in perioada de 6-9 luni, apoi fructele, carnea, pestele alb. Chiar daca vei gusta din mancarea copilului si ti se va parea ca nu are niciun gust, asta nu inseamna ca ai voie sa ii pui in ea sare sau zahar. Aceste elemente nu sunt sanatoase pentru bebelus, in plus, o cantitate mare de sare i-ar putea afecta rinichii, asa ca nu-ti fa griji pentru gust. Cei mici abia il descopera, deci nu isi vor face astfel de probleme.
  • Exista cateva alimente pe care nu trebuie sa le introduci in alimentatia copilului sub nicio forma inainte de un an: mierea, care poate provoca botulism, ouale, carnea si pestele insuficient preparate termic, branzeturile nepasteurizate care pot creste riscul de gastroenterita, nucile intregi.
  • Indiferent de momentul in care vei introduce alimentele, ai grija sa nu lasi nesupravegheat copilul la masa si nici sa-l obligi sa manance daca nu vrea.
Asadar, o mamica lipsita de experienta poate sa-i ofere copilului cea mai buna alimentatie cu putina rabdare si cunostinte suficiente pe care le poate primi de la medicul pediatru, de pe internet sau de la propriile mame.