Te-ai gandit la cum vrei să arate căminul tău ideal? Ce flori vrei să plantezi de-a lungul aleii sau cat de mari să fie ferestrele livingului? Oricine își proiectează în minte locul care ar dori să-l reprezinte, însă nu este nevoie doar de atât pentru a-l avea, ci de o viziunea și proiectul unor specialiști care să îl concretizeze.
În ultimii ani, orașele par a fi, mai degrabă, amalgame de stiluri arhitecturale, care nu mai respectă reguli și norme, ca în perioada interbelică, de exemplu. Moștenirea arhitecturală s-ar putea pierde ușor dacă nu ar exista câțiva specialiști resposabili și, totodată, inovatori, precum arhitectul Adrian Păun, ale cărui proiecte pot fi găsite pe pagina http://www.case-frumoase.ro/. Pentru a te încadra în stilurile locale de construcție, dar și pentru a te bucura de un nou cămin primitor, apelează întotdeauna la arhitecți care cunosc caracteristicile orașului și nevoile tale.
Află care sunt stilurile arhitecturale pe care le poți renaște în orașul tău:
• Dacă ai un teren sau o casă în centrul orașului pe care ai dori să le transformi într-o locuință practică și deosebită, atunci trebuie să ții cont că în afara zonelor istorice, celelalte arii sunt construite în stil Art Deco, Modernist sau Neoromânesc. În aceste zone aglomerate, te poți considera norocos dacă deții un teren spațios sau o casă veche pe care dorești să o readuci la viață, întrucât spațiile sunt, în general, înghesuite, neluminate corespunzător din cauza blocurilor înalte și, de cele mai multe ori, în pericol de a fi vandalizate. Dacă nu poți face nimic în primele două cazuri, în cel de-al treilea caz este recomandat să cauți camere pentru supraveghere pe www.a2t.ro pentru a monitoriza tot ce se întâmplă în jurul casei tale. De proiectare și construcție se vor ocupa arhitecții și specialiștii.
• În zonele vechi rezidențiale ce datează din perioada interbelică, cele mai întâlnite stiluri arhitecturale sunt, de obicei, cel Neoromânesc, din perioada matură, sau cel mediteranean, în combinații deosebite cu stilul Mic Paris, Art Nouveau sau Modernism. În funcție de influențele care dorești să predomnie și de caracteristicile străzii sau ale zonei în care locuiești, trebuie să fii de acord cu recomandările arhitecților, pentru a păstra o armonie cu împrejurimile.
• În zonele de periferice ale orașelor vechi, se întâlnesc, cu predominanță, stilurile Neoromânesc timpuriu, cu detalii brîncovenești, Micul Paris sau clădiri cu influențe Moderniste. Acesta au un aer mult mai pitoresc decât oricare dintre celelalte și oferă ochiului o plăcere arhitecturală aparte în zone restrânse și complexe, totodată. Mai puțin circulate, străzile din astfel de cartiere sunt mult mai protejate, dar nici nu oferă posibilitatea de a jongla foarte mult cu îmbinările arhitecturale și, cu atât mai mult, cu culorile folosite.
Întrucât arhitectura orașelor românești a fost radical schimbată în perioada comunistă, casele vechi dărâmate, iar cele de început de secol XX deseori adaptate curentelor la modă, este mult mai dificil să adaptezi preferințele tale cu specificul zonei. În schimb, arhitecții specializați îți pot oferi variante de construcție care să mulțumească privirile tututor celor care frecventează zona.