luni, 7 noiembrie 2016

Efectele negative ale consumului excesiv de ciocolata

Dupa mult timp in care am testat foarte multe sortimente de ciocolata, decid in sfarsit ca sunt o fana foarte mare a dulciurilor. Da, recunosc faptul ca nu m-as da inapoi de la nimic in lume pentru a gusta o ciocolata de calitate, insa exista si anumite limite pe care am ajuns sa le respect dupa ce am aflat efectele negative pe care zaharul le poate avea. In arcest articol intentionez sa fac o scurta prezentare a efectelor negative pe care le are zaharul asupra organismului uman. 

Acest produs alimentar care iti satisface majoritatea simturilor este una dintre cele mai mari inventii pe care civilizatia umana a putut sa o descopere de-a lungul secolelor. Pe timpuri insa nu se cunosteau toate proprietatile pe care acest produs alimentar, pe nume ciocolata, le poate avea asupra omului. Precum o ceasca de cafea, ciocolata are un rol foarte important in energizarea individului si ofera totodata o stare de bine pe o durata de timp aproximativ proportionala cu cantitatea de ciocolata consumata. Desi nu va pot oferi date exacte legate de durata in care zaharul se manifesta la nivelul corpului si al creierului, va pot spune insa ca o ciocolata este mai buna si are mai putine efecte negative asupra organismului cu cat intreaga concentratie de cacao este mai mare.

Desi probabil energia pe care ciocolata o furnizeaza organismului nu este neaparat foarte rea, exista totusi un inamic si mai mare de care ar trebui sa ne temem. Obezitatea este mana in mana cu consumul ridicat de ciocolata. Acest deliciu culinar se afla in topul factorilor care iau parte la luarea in greutate corporala si distruge vietile a sute de mii de oameni. Pe langa obezitate, consumul excesiv de ciocolata contribuie la dezvoltarea diabetului zaharat. Diabetul este o afectiune cu care nimeni nu isi doreste sa se confrunte, deoarece odata capatat, de diabet nu se poate scapa. Subliniez faptul ca diabetul te obliga sa urmezi un regim alimentar strict, care nu iti permite sa te mai bucuri de cele mai importante feluri de mancare pe care le-ai putea dori.

Revin insa la energie, deoarece, consumul excesiv de ciocolata poate dezvolta stari de agitatie, dar si o schimbare rapida a programului de odihna. Desi primim un nou aport de energie, corpul insa nu primeste odihna necesara, iar indiferent de faptul ca noi simtim acest lucru sau nu, ritmul nostru poate fi dat peste cap, iar orele de somn pot fi decalate foarte mult. Am realizat ca energia in plus nu inseamna neaparat un beneficiu, fiindca oboseala acumulata dupa nopti intregi nedormite isi spune cuvantul, in cele din urma. 

Si ultimul efect negativ, dar nu si cel din urma, zaharul afecteaza pielea in cel mai urat mod cu putinta: o imbrataneste! Iti dai seama ca trebuie sa faci o schimbare in viata ta in clipa in care pielea iti imbatraneste. Sa faci sport si sa iti mentii corpul la o anumita greutate nu inseamna ca iti si recapeti sanatatea. Este recomandata trecerea cat mai rapida de la dulciuri, precum ciocolata, la fructe si legume. Fructele contin mai putin zahar decat ciocolata si au antioxidanti. Tot fructele contribuie la mentinerea sanatatii ficatului si echilibreaza ritmul biologic. Asadar, ce mai ramane sa va spun este ca, desi ciocolata are efecte deopotriva pozitive si negative, cel mai bine este sa nu facem exces si sa alternam dulciurile intotdeauna cu o masa sanatoasa, la care consumam obligatoriu cel putin un fruct.

3 comentarii:

  1. Foarte interesant articolul si vine si cu alte noutati in materie de ce ar trebui sa o consumam cu prudenta.
    In alta ordine de idei este mai dificil in ziua de azi sa gasim si fructe naturale. Da, nu ma refer ca ar fi doar de deocor, desi de multe ori pe taraba chiar asa par si asa sunt. Numai sunt fructele si legumele nici ele sanatoase.
    Cea mai buna ciocolata este recunoscuta ca fiind cea belgiana... insa nici ea la noi nu se gaseste prea proaspata, din cauza costurilor.
    De cate ori am incercat sa cumpar avea un gust de ranced, invechita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar, nici fructele si legumele nu mai sunt naturale in totalitate, deoarece traim intr-o perioada in care totul este modificat genetic si se promoveaza un stil de viata nesanatos. Sunt de acord cu tine si in ceea ce priveste ciocolata belgiana

      Ștergere

Daca ti-a placut articolul meu, te invit sa lasi un comentariu!