miercuri, 19 octombrie 2016

Iubirea pentru o eleva la real

Ieri mi-a recomandat profa de franceza un film, L'Amant, facut dupa romanul autobiografic al lui Marguerite Duras. In esenta ar trebui sa fie povestea de iubire dintre o fata de 15-17 ani(nu am inteles prea bine detaliul asta pentru ca in roman are 15 si in film 17) si un bogatas de 27-32 de ani(din nou, subiectiv). O diferenta enorma din punctul meu de vedere. Nu e tocmai o poveste de iubire, doar el o iubeste pe tipa, tipa doar vrea bani si sa faca sex. Ma rog, nu e cel mai bun film din istorie. Dar ma intrebam o chestie destul de filosofica daca stam si ne gandim. Ce e pentru mine iubirea? Am inceput sa caut diferite sensuri. In dictionar sunt niste definitii incerte, lipsite de inteles chiar, fapt ce m-a facut sa imi dezvolt gandirea luciferica si sa patrund putin in subiect. Iubirea e de mai multe feluri: iubire pentru Dumnezeu, iubire pentru viata, iubire pentru parinti, iubire pentru animalul de casa, iubire pentru o melodie pe care ai auzit-o la radio, iubire pentru o femeie sau un barbat, iubire de toate felurile. 

Ce e iubirea pentru parinti? Sentiment suprem. Nu cred ca exista om sau chiar fiinta care sa nu isi iubeasca fapturile care i-au dat viata. Primii pasi, primele cuvinte, ei au fost acolo pentru toate evenimentele importante din viata noastra si indiferent de alegerile noastre, indiferent de cuvintele prostesti pe care le-am aruncat la nervi, ne-au iubit fara ca macar sa clipeasca si de multe ori au rupt din ei pentru a ne intregi pe noi. Imi iubesc parintii, imi iubesc extrem de mult parintii si stiu ca sentimentul este reciproc chiar daca uneori nu suntem pe aceeasi lungime de unda. In fond, mereu a existat un conflict intre generatii.

As putea vorbi o multime despre iubirea ce o port animalelor, dar cred ca de data asta vreau sa ating un subiect mai sensibil, sa imi descopar latura visatoare. Am amintit despre iubirea dintre un barbat si o femeie, sau oricare alta combinatie. Ce e aceasta iubire? Ce iubesc la relatia pe care o am? De ce iubesc persoana de langa mine? Sincer, nu stiu. Totusi stiu sa spun de ce imi place sa stau in relatia asta, de ce stiu ca este ceva ce imi face bine si nu rau. Iubesc acele gesturi mici care fac diferenta si care ma fac sa ma simt speciala si importanta. Iubesc sa am fluturi in stomac de fiecare data cand traiesc si sunt alaturi de persoana iubita. Mi-am dat seama ca iubesc dintr-o banala cearta in care nu voiam sa renunt la argumentele mele stupide, fiind orgolioasa, dar totusi stiam ca dupa ce se termina totul va fi mai intens, ca totul va fi mai dulce. Iubesc sa ofer momente frumoase oamenilor, in special lui, de aceea incerc din rasputeri sa fiu atenta la detalii si sa imi pierd din aciditate. Intr-un final, asta cred ca e iubirea - sacrificiu.

Iubirea merita traita de toti, indiferent de rasa, etnie, varsta. Cei care trec prin viata fara sa stie ce inseamna iubirea adevarata sunt niste suflete ratacite. Este important ca tot ce facem sa fie coplesit de forta iubirii, deoarece prin dragoste si intelegere putem schimba multe in bine. Eu vad lumea ca pe un loc in care ura, materialul, a luat locul multor virtuti si distruge suflete. Oamenii trebuie sa invete sa iubeasca! Am invatat ca in viata, lucrurile care nu sunt puse in balanta cu opusul lor provoaca haos. Balanta in care se afla sentimentele tinde sa se indrepte spre rau, spre urat, si sa nu mai ofere pacea si linistea de care omenirea are nevoie. Probabil ca suntem sortiti sa traim astfel de vremuri, insa niciodata nu este prea tarziu pentru a deschide ochii.

M-am abatut de la subiect destul de mult, insa trairile mi-au invadat mintea si asta ma face sa imi schimb firea destul de rapid. De data aceasta va invit sa imi spuneti ce inseamna pentru voi iubirea, ce parere aveti despre relatiile interumane, ce sentiment va aduce liniste sufleteasca. Cu siguranta fiecare individ are un set unic de caracteristici si se diferentiaza de ceilalti. Personal nu stiu in ce directie se indreapta lumea de astazi, insa nu pot spune nici ca sunt mandra de modul in care arata soarta umanitatii. 

2 comentarii:

Daca ti-a placut articolul meu, te invit sa lasi un comentariu!